Articsóka olajban



Elkészítés:
1. Levágjuk az articsóka szárait és leszedjük a külső leveleit (5-6 réteg), s csak a halvány, zsenge leveleket, az articsóka "szívét" hagyjuk meg. Egy 2,5 centiméteres részt levágunk a tetejéről, majd szétfejtjük. A selymes közepe fogyasztásra nem alkalmas, ezt kiszedjük, a többit hagyhatjuk egészben vagy félbe is vághatjuk.
2. Az ecetet és a sót egy lábasba vagy egy rozsdamentes nyeles lábasba tesszük. Hozzáadunk 3 dl vizet, és felforraljuk. Beletesszük az articsókát, és 3-5 percig főzzük, vigyázva, hogy roppanós maradjon. Kiszedjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd hosszában negyedeljük. (Ne feledjük! Az ecetsav megelőzi a mikrobák elszaporodását. A hőkezelés elpusztítja a mikrobákat és az enzimeket, melyek miatt az ételek megromolhatnak.)
3. A pácléhez a hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük és felforraljuk. Belehelyezzük az articsókát. Újra felforraljuk, majd elzárjuk a lángot. A páclében hagyjuk kihűlni a zöldséget.
4. Az elkészült articsókát tiszta üvegbe adagoljuk. Ehhez ne használjunk fémtetejű üveget vagy olyat, melynek tetejét károsíthatja az ecet! Ha szeretjük, ízesíthetjük kakukkfűvel. Lezárjuk a fedelet, felcímkézzük, majd hűtőbe tesszük. Vigyázat! Ha egy részét már elfogyasztottuk a savanyúságnak, akkor a maradékra újabb adag olajat kell önteni. Két hónapon belül használjuk fel!