Articsóka olajban

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Articsóka olajban
Adag: 1 üveg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál tengeri só
ízlés szerint kakukkfű
A páchoz:
4 és fél dl extraszűz olívaolaj
1 maréknyi fekete bors

Elkészítés:

1. Levágjuk az articsóka szárait és leszedjük a külső leveleit (5-6 réteg), s csak a halvány, zsenge leveleket, az articsóka "szívét" hagyjuk meg. Egy 2,5 centiméteres részt levágunk a tetejéről, majd szétfejtjük. A selymes közepe fogyasztásra nem alkalmas, ezt kiszedjük, a többit hagyhatjuk egészben vagy félbe is vághatjuk.

2. Az ecetet és a sót egy lábasba vagy egy rozsdamentes nyeles lábasba tesszük. Hozzáadunk 3 dl vizet, és felforraljuk. Beletesszük az articsókát, és 3-5 percig főzzük, vigyázva, hogy roppanós maradjon. Kiszedjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd hosszában negyedeljük. (Ne feledjük! Az ecetsav megelőzi a mikrobák elszaporodását. A hőkezelés elpusztítja a mikrobákat és az enzimeket, melyek miatt az ételek megromolhatnak.)

3. A pácléhez a hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük és felforraljuk. Belehelyezzük az articsókát. Újra felforraljuk, majd elzárjuk a lángot. A páclében hagyjuk kihűlni a zöldséget.

4. Az elkészült articsókát tiszta üvegbe adagoljuk. Ehhez ne használjunk fémtetejű üveget vagy olyat, melynek tetejét károsíthatja az ecet! Ha szeretjük, ízesíthetjük kakukkfűvel. Lezárjuk a fedelet, felcímkézzük, majd hűtőbe tesszük. Vigyázat! Ha egy részét már elfogyasztottuk a savanyúságnak, akkor a maradékra újabb adag olajat kell önteni. Két hónapon belül használjuk fel!

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Articsóka olajban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 958 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Articsóka olajban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
recepttár