Garnélarák bambusznyárson baconnal és bazsalikommal



Elkészítés:
1. Öblítsük le folyó víz alatt a garnélarákokat, csöpögtessük le, és itassuk szárazra papírtörlővel. A rákokról kézzel hántsuk le a páncéljukat, a lábuknál kezdjük, és úgy szedjük le róluk, mint egy mandarinról a héját. Közvetlenül a farkuk fölött csippentsük össze a páncélt, és a rákhús kiugrik belőlük. A farkakat rajtuk lehet hagyni. (De, ízléstől függően, el is lehet távolítani.) Az erezetet is távolítsuk el a következő módon: egy villa fokát dugjuk be a rákok hát közepén - vele ki fog jönni az ér. Figyelem! Ez a módszer többnyire működik, de nem minden esetben. Ha az ér elszakadozik, szét kell vágni a rákot. (Ilyenkor ferdén (egy V egyik oldala) jó 5 mm mélyen vágjuk be a rák hátát, közvetlenül az ér fölött, az állat teljes hosszában. Fordítsuk meg, egy másik rézsútos vágást (a V másik oldala) ejtve, és az eret a körülötte lévő hússal együtt távolítsuk el.)
2. A páncéljától és erezetétől megtisztított rákot egyik kezünkkel egyenesítsük ki, majd a másik kezünkkel, hátulról kezdve, teljes hosszában vezessük át a nyársat (a kb. 20-25 cm hosszú bambusznyársakat előzőleg 60 percre áztassuk, annyi hideg vízbe, amennyi ellepi őket, majd csöpögtessük le). A nyársra húzás közben végig tartsuk egyenesen a rákot.
3. A rákok hátára tegyünk egy-egy egész bazsalikomlevelet, majd tekerjük be egy-egy szelet baconnel, oly módon, hogy azt a nyárs felső végéhez illesztjük, utána pedig megforgatjuk. Az első tekeréskor dugjuk be a bacon végét a szelet alá.
4. Készítsük elő a grillezőt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. Fektessük a forró rostélyra a nyársakat, és a szabadon maradt végük alá tegyünk összehajtott alufóliát, hogy meg ne égjenek.
5. Addig hagyjuk a tűzön a nyársakat, amíg a bacon szépen megpirul, a rákok pedig átsülnek (oldalanként 4-8 percig). A nyársakat az egyenletes sütés érdekében, sütés közben fordítsuk meg. Az elkészült rákok szilárd tapintásúak és fehérek lesznek.
Ha előételként kínáljuk, akkor 6-8 főre elég a fenti mennyiség.