Sült csülök meleg káposztasalátával

Gebratene Stelze mit warmem Krautsalat

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 65 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sült csülök meleg káposztasalátával
Adag: 4-5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 gerezd zúzott fokhagyma
igény szerint marhahúsleves
igény szerint liszt
ízlés szerint
ízlés szerint köménymag
A salátához:
50 dkg káposzta
2 evőkanál ghee
2 evőkanál zsír
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál köménymag
10 dkg szalonna
1 és ¼ dl borecet
vagy
1 és ¼ dl almaecet
igény szerint marhahúsleves

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy megfelelő nagyságú sütőformába annyi vizet (kb. 2 ujjnyit) teszünk, hogy a csülkök szép oldalán a bőrt jól befedje. A vizet megsózzuk és fölforraljuk.

2. A csülköket szép oldalukkal lefelé a forró sütőben mintegy 30 percig sütjük, hogy a bőrt be lehessen irdalni (szabályos közönként bevagdosni).

3. Beirdaljuk a csülköket, körös-körül bedörzsöljük sóval, köménymaggal és fokhagymával, és még legalább 90 percig sütjük. Ha a bőr ropogósra, a hús pedig puhára sült, a csülköket kivesszük és meleg helyen pihentetjük.

4. Közben elkészítjük a salátát. A káposztát a torzsája nélkül káposztagyalun legyaluljuk vagy éles késsel szálasra vágjuk és egy tálba tesszük. Vizet vagy marhahúslevest forralunk, a káposztára locsoljuk, és kb 20 percig állni hagyjuk.

5. A vizet vagy a húslevest egy lábasba szűrjük, megízesítjük bőségesen köménymaggal, sóval, csipetnyi cukorral és ecettel, majd még egyszer felforraljuk. A forró folyadékot megint ráöntjük a káposztára, és újra 20 percig állni hagyjuk.

6. A folyadékot megint leszűrjük, és ezt az eljárást még kétszer-háromszor megismételjük, amíg a káposzta roppanós és ízletes nem lesz. Közben a szalonnát apró kockára vágjuk és forró vajzsírban kisütjük. A kész káposztát tányérokba osztjuk, megszórjuk a szalonnával, és a zsiradékot is ráöntjük a serpenyőből.

7. A csülök zaftjának üledékét fakanállal felkaparjuk, liszttel bestauboljuk és a marhahúslevessel felöntjük. Majd a zaftot nagy lángon besűrítjük, ezután leszűrjük. Legjobb, ha a csülköt egészben tálaljuk és csak az asztalnál adagoljuk ki. A zaftot külön adjuk mellé

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg marhacsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma
ízlés szerint

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Sült csülök meleg káposztasalátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1004 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Sült csülök meleg káposztasalátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
bevásárlólista