Tésztasaláta paradicsommal és kenyérkockával

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tésztasaláta paradicsommal és kenyérkockával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg félbevágott koktélparadicsom
½ teáskanál szárított oregánó
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál friss, apróra vágott majoránna
2 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Tegyük a paradicsomot, a fokhagymát, a majoránnát, a leöblített és lecsöpögtetett kapribogyót, a szardellát és az oregánót egy nagy salátástálba. Ízesítsük sóval, borssal, és keverjük jól össze.

2. Főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben al dente (roppanósra). Csöpögtessük le, és öblítsük át folyó víz alatt, majd csepegtessük le ismét, és szárítsuk meg konyharuhán.

3. Adjuk a tésztát a salátástálban lévő paradicsomhoz és keverjük jól össze.

4. Forrósítsuk fel a napraforgóolajat közepes tűz fölött. Süssük benne aranybarnára a kockára vágott kenyérszeleteket 2-3 perc alatt. Itassuk fel róla az olajat egy papírtörlővel.

5. Adjuk a kenyérkockákat és az extraszűz olívaolajat a salátához, majd tálalás előtt keverjük össze újból.

Ha az idő szorít, használjunk hozzá előre elkészített kenyérkockát, és azzal szórjuk meg a salátát.

Szezámmagos kenyér

Szezámmagos kenyér
6 evőkanál szezámmag
45 dkg liszt
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
3 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

2. A kétféle lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, a szezámmag felével és a maradék vízzel együtt. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

3. Körülbelül 120 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk.

4. Két részre osztjuk és cipóvá formázzuk, vagy 8-10 részre osztjuk és zsemlévé formázzuk.

5. Áttesszük egy vagy két kiolajozott sütőlemezre. Hagyjunk elég helyet közöttük, mert kelés során térfogatuk a kétszeresére nő. Megszórjuk a maradék szezámmaggal.

6. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 60 percet kelesztjük.

7. Előmelegített, 200 fokos sütőben a kenyeret 35-40 percig, a zsemléket 25-30 percig sütjük, vagy amíg enyhén megbarnulnak.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.

Tésztasaláta paradicsommal és kenyérkockával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 376 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden receptet gyönyörű, színes kép illusztrál, mely megmutatja, hogyan fog kinézni a kész saláta. bővebben...
Tésztasaláta paradicsommal és kenyérkockával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden receptet gyönyörű, színes kép illusztrál, mely megmutatja, hogyan fog kinézni a kész saláta. bővebben...
szótár