Grízgaluskaleves

Griessnockerlsuppe

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Grízgaluskaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg durva szemű dara
10 dl forró marhahúsleves
1 db tojás
3 dkg szobahőmérsékletű vaj
ízlés szerint snidling
vagy
ízlés szerint petrezselyemzöld
igény szerint olaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt szerecsendió

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű vajat egy tálban habosra verjük. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.

2. A tojást beleverjük egy csészébe, villával felverjük és lassan a vajhoz keverjük.

3. Ezután hozzáadjuk a darát, jól elkeverjük és 10-15 percig lefedve állni hagyjuk.

4. Közben sós vizet forralunk, 2 kanál segítségével, amelyeket bele-belemártunk a forró vízbe, galuskákat szaggatunk, és egy beolajozott deszkára tesszük őket. Csak amikor az összes galuskát kiszaggattuk, akkor eresztjük be őket óvatosan a forrásban lévő vízbe. (A galuskát a levesben is kifőzhetjük, de akkor fennáll a veszély, hogy a leves a gríztől zavarossá válik.)

5. Pár percig erős lángon főzzük, majd visszavesszük a hőt, és 10-15 percen át kis lángon főzzük tovább. Közben időnként fakanállal megkavarjuk, nehogy a galuskák leragadjanak a lábas aljára.

6. Az elkészült grízgaluskát kiszedjük és beletesszük a forró levesbe. Megszórjuk petrezselyemmel vagy snidlinggel, és gyorsan tálaljuk. (Ha a grízgaluskát sokáig hagyjuk állni a levesben, túlságosan felpuhul.)

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Grízgaluskaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1478 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Grízgaluskaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
recept beküldése