Ricottás-szalámis-rukkolás panini



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a kontaktgrillt vagy a szendvicssütőt közepesnél magasabb fokozaton.
2. A focacciákat vagy a pitákat vágjuk félbe. Az alsó felükre kenjünk tapenade-ot és ricottát. Tegyünk rá szalámit és rukkolát. Locsoljuk meg őket pici olajjal, és hintsünk rájuk fekete borsot.
3. A lepénykenyerek felső felére is kenjünk tapenade-ot, és zárjuk le a szendvicseket. A külső felüket kenjük le kevés olajjal.
4. Süssük a szendvicseket 5-10 percig, hogy ropogósra piruljanak, a sajt megolvadjon, a töltelék pedig átforrósodjon. Forrón tálaljuk.
Tapenade fekete olajbogyóból

1. Késes betétű konyhai robotgépbe, pulzáló üzemmódban dolgozzuk össze darabosra az olajbogyót, a petrezselymet, a fokhagymát, a durvára darabolt szardellafiléket és a leöblített kapribogyót.
2. Adjuk hozzá a citromlevet, és apránként az olívaolajat is, közben keverjük sima krémmé. Ízlés szerint borsozzuk. Használjuk fel azonnal, vagy légmentesen lezárva tartsuk hűtőben, így akár egy hétig is eláll.