Zöldséges pite



Elkészítés:
1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk egy 25 cm átmérőjű sütőformát.
2. Egy serpenyőben a hagymát 3-4 perc alatt megpirítjuk. A hagymához adjuk a kaliforniai paprikát, a cukkinit és a padlizsánt, és 5 perc alatt puhára pároljuk. Belekeverjük a paradicsomot is, majd megsózzuk, ráöntjük a zöldséglét. Fedő alatt, időnként kevergetve, 15 percig gyöngyöztetjük.
3. A felengedett tésztát 3 mm vastagra és akkorára nyújtjuk, hogy a sütőtál pereméig érjen. A tésztát villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt terítünk rá, és a papírra rászórjuk a száraz babot. A tésztát 15-18 perc alatt világosbarnára sütjük.A megsült tésztáról a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk.
4. A puhára párolt zöldségeket a ricottával, parmezánnal, tojássárgájával egy tálban összekeverjük. A keveréket a pitetésztára borítjuk.
5. A sütőbe visszatéve 20-25 perc alatt készre sütjük. Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.