Szultánkenyér

Lokum, Turkish delight

| Szultánkenyér receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szultánkenyér
Adag: 1 adag (1.2 kg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg pisztácia
100 dkg kristálycukor
3 evőkanál rózsavíz
1 mokkáskanál citromsav
25 dkg rizsliszt
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Egy kb. 25 x 25 cm-es hőálló formát gézlappal kibélelünk, hogy minden oldalon kissé túllógjon. A rizsliszt felét beleszórjuk.

2. A maradék rizslisztet a kristálycukorral és egynyolcad liter vízzel nagyméretű edényben felforraljuk. A citromsavat beletesszük, és folyamatos kevergetés közben főzzük.

3. Mikor a cukor felhabzik, a hőfokot egészen kicsire csökkentjük, és a cukormasszát tovább főzzük, közben kevergetjük, hogy a cukor ne tapadjon le, és karamellizálódjon.

4. Kb 120 perc elteltével az edényt levesszük a tűzről, és ellenőrizzük a massza állagát: egy teáskanálnyi jeges vízbe tesszük, és labdácskát formázunk belőle. Ha elasztikus és könnyen összenyomható, akkor a lokum elkészült.

5. A pisztáciát megpirítjuk, és a rózsavízzel a cukormasszába öntjük. A forró masszát az előkészített formába öntjük és elsimítjuk. Legalább 24 órára állni hagyjuk, majd vastagon porcukorral megszórt sütőlapra borítjuk. Éles késsel feldaraboljuk, és megforgatjuk a porcukorban.

Pisztácia helyett aprított mogyorót vagy diót is használhatunk hozzá. Ha keményebb lokumot szeretnénk, akkor a végén egy teáskanál mastixport (pisztáciafa gyantájából készülő) öntünk bele, és a masszát ismét felforraljuk.
Szultánkenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 448 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Szultánkenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
könyvek