Mandulás tésztabatyu

Baklava

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulás tésztabatyu
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
31 és ¼ dkg méz
250 dkg tisztított, apróra vágott mandula
125 dkg készen vásárolt friss réteslap
vagy
125 dkg készen vásárolt fillotészta
2 és fél evőkanál rózsavíz
1 kisebb rúd fahéj
3 szem szegfűszeg
2 és fél db narancs héja
155 dkg kristálycukor
3 teáskanál őrölt fahéj
62 és fél dkg vaj

Elkészítés:

1. A vajat felolvasztjuk. Egy négyszögletes sütőlapot kivajazunk, és kibéleljük egy réteg tésztalappal, megkenjük olvasztott vajjal. További 9 réteg tésztát hasonlóképpen egymásra rétegezünk. A maradék tésztát nedves ruhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki.

2. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A mandulát, az őrölt fahéjat és 12,5 dkg cukrot összekeverünk. Vékony réteg mandulamasszát a tésztára kenünk, és 3, egyenként megvajazott tésztalappal letakarjuk. A maradék tölteléket ugyanígy rákenjük, a tésztalapokkal befedjük, míg a mandulamassza elfogy.

3. Egy réteg tésztával fejezzük be, a kilógó tésztadarabokat vajjal megkenjük, és behajtjuk. Az adagokat rácsszerűen megjelöljük.

4. A tészta tetejét ismét megvajazzuk, és kevés vízzel benedvesítjük, és az előmelegített sütőben kb. 75 perc alatt aranybarnára sütjük.

5. Közben a maradék cukrot, a narancshéjat, a szegfűszeget, a fahéjrudat 4 dl vízben folyamatos kevergetés mellett 15 percig főzzük. A fűszereket és a narancshéjat kivesszük, a mézet és a rózsavizet beleöntjük, összekeverjük, majd lehűtjük. A szirupot a kész süteményre öntjük, és éjszakára állni hagyjuk (nem tesszük hűtőszekrénybe).

6. Másnap adagokra vágjuk és tálaljuk. Természetesen a baklava mogyoróból, dióból vagy mandula-mogyorókeverékből is készíthető.

Mandulás tésztabatyu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 518 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Mandulás tésztabatyu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
recept beküldése