Mandulás tésztabatyu
Baklava



Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk. Egy négyszögletes sütőlapot kivajazunk, és kibéleljük egy réteg tésztalappal, megkenjük olvasztott vajjal. További 9 réteg tésztát hasonlóképpen egymásra rétegezünk. A maradék tésztát nedves ruhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
2. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A mandulát, az őrölt fahéjat és 12,5 dkg cukrot összekeverünk. Vékony réteg mandulamasszát a tésztára kenünk, és 3, egyenként megvajazott tésztalappal letakarjuk. A maradék tölteléket ugyanígy rákenjük, a tésztalapokkal befedjük, míg a mandulamassza elfogy.
3. Egy réteg tésztával fejezzük be, a kilógó tésztadarabokat vajjal megkenjük, és behajtjuk. Az adagokat rácsszerűen megjelöljük.
4. A tészta tetejét ismét megvajazzuk, és kevés vízzel benedvesítjük, és az előmelegített sütőben kb. 75 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. Közben a maradék cukrot, a narancshéjat, a szegfűszeget, a fahéjrudat 4 dl vízben folyamatos kevergetés mellett 15 percig főzzük. A fűszereket és a narancshéjat kivesszük, a mézet és a rózsavizet beleöntjük, összekeverjük, majd lehűtjük. A szirupot a kész süteményre öntjük, és éjszakára állni hagyjuk (nem tesszük hűtőszekrénybe).
6. Másnap adagokra vágjuk és tálaljuk. Természetesen a baklava mogyoróból, dióból vagy mandula-mogyorókeverékből is készíthető.