Polip vörösborban
Htapodi kraszato



Elkészítés:
1. A polip fejét levágjuk, méghozzá a csápjai és a tasakja között. A tasak bőrét lehúzzuk, kifordítjuk, és a belsőségeket eltávolítjuk. A fogó csápokat szétnyitjuk, a rágószerveit eltávolítjuk.
2. A polipot óvatosan lemossuk, megszárítjuk, majd puhára klopfoljuk, és ehető falatkákra aprítjuk. Ezeket mélyebb serpenyőben felforrósított olajon megpirítjuk.
3. A hagymát meghámozzuk, felszeteljük, a poliphoz adjuk, üvegesre pároljuk. A megtisztított fokhagymát apróra vágjuk, a babérlevéllel együtt hozzátesszük. Kis lángon, többször megkevergetve 15 percig pároljuk.
4. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felkockázzuk, és a paradicsompürével együtt a poliphoz adjuk, megsózzuk és megborsozzuk.
5. Apránként a bort is beleöntjük, és hagyjuk, hogy felforrjon. Lefedjük, és 90 percig kis lángon főzzük. A polipot friss fehér kenyérrel, forró kínáljuk (de hidegen is igen finom).