Csirke marengói módra

Pollo alla Marengo

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Csirke marengói módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db tojás
4 nagyobb tisztított garnélarák
25 dkg csiperkegomba
40 dkg paradicsom
1 nagyobb 120 dkg-os, konyhakész csirke
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
4 szelet fehérkenyér
3 evőkanál citromlé
3 evőkanál vaj
20 dkg gyöngyhagyma
másfél dl szárnyasalaplé
másfél dl száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
néhány bazsalikomlevél
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, több részre bontjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 5 evőkanál olívaolajat, és a hús minden oldalát megpirítjuk benne. A mellét kivesszük, félretesszük.

3. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a csirkéhez adjuk a fehérborral és a szárnyasalaplével, lefedjük, és kb. 45 percig pároljuk.

4. Közben a gombát és a gyöngyhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy másik serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál vajat, és a gombát meg a hagymát kb. 10 percig pároljuk benne. Két evőkanál citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

5. Egy harmadik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a garnélát 5 percig sütjük benne, majd a maradék citromlével megöntözzük.

6. A kenyérszeleteket kizsírozott sütőlapra helyezzük, és az előmelegített sütőben világosbarnára pirítjuk.

7. A csirkehúst kivesszük a serpenyőből, melegen tartjuk. A visszamaradt mártást besűrítjük. A gombás hagymát és a félretett csirkemelldarabokat felmelegítjük benne.

8. Egy kisebb serpenyőben a maradék vajon a felvert, megsózott tojásokból rántottát sütünk. A csirkehúst, a garnélát és a zöldséges mártást nagy, előmelegített tálra tesszük. Körberakjuk a pirított kenyérrel és a tojással. A leöblített bazsalikomlevéllel és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

A pollo alla Marengo (Marengói csirke)eredetéről különböző, egymásnak részint ellentmondó elméletek ismeretesek. A híres francia szakács, Auguste Escoffier (1846-1935) "A menük könyve" című művében, valamint Massimo Alberini, aki ehhez a kötethez előszót írt, a recept születéséről a következőt meséli: az étel neve azon kevés ételnevek közül való, amelyekhez konkrét esemény fűződik. 1800. június 14-én délután vagy este Napóleon főszakácsának konyhájában készült az első pollo alla Marengo - tyúkhússal (csak zárójelben: a tyúkot állítólag egy piemonti paraszttól lopta). A szakács feldarabolta a szárnyast, és a húsdarabokat addig főzte olívaolajban, amíg odakint tombolt a marengói csata. Később aztán a fent említett Escoffier ezt az ételt paradicsommal, folyami garnélával, kenyérszeletekkel, tükörtojással és csupa olyan hozzávalóval gazdagította, finomította, amelyet az évek során az eredeti raguhoz hűségesen ragaszkodó Napóleon soha nem engedett volna.
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Csirke marengói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 294 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Csirke marengói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
bevásárlólista