Csirke marengói módra
Pollo alla Marengo



Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, több részre bontjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 5 evőkanál olívaolajat, és a hús minden oldalát megpirítjuk benne. A mellét kivesszük, félretesszük.
3. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a csirkéhez adjuk a fehérborral és a szárnyasalaplével, lefedjük, és kb. 45 percig pároljuk.
4. Közben a gombát és a gyöngyhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy másik serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál vajat, és a gombát meg a hagymát kb. 10 percig pároljuk benne. Két evőkanál citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
5. Egy harmadik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a garnélát 5 percig sütjük benne, majd a maradék citromlével megöntözzük.
6. A kenyérszeleteket kizsírozott sütőlapra helyezzük, és az előmelegített sütőben világosbarnára pirítjuk.
7. A csirkehúst kivesszük a serpenyőből, melegen tartjuk. A visszamaradt mártást besűrítjük. A gombás hagymát és a félretett csirkemelldarabokat felmelegítjük benne.
8. Egy kisebb serpenyőben a maradék vajon a felvert, megsózott tojásokból rántottát sütünk. A csirkehúst, a garnélát és a zöldséges mártást nagy, előmelegített tálra tesszük. Körberakjuk a pirított kenyérrel és a tojással. A leöblített bazsalikomlevéllel és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.