Gyöngytyúk fehérborban
Faraona al vino bianco



Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A gyöngytyúkot megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymát meghámozzuk, négybe vágjuk, a megtisztított fokhagymát félbevágjuk, a krumplit meghámozzuk.
3. A hagymát, a fokhagymát, a leöblített rozmaringot és a zsályát tepsibe tesszük. Bőrével lefelé ráhelyezzük a gyöngytyúkdarabokat. Körberakjuk krumplival, ráaprítjuk a vajat, és ráöntjük az olajat.
4. Az előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a zsiradék kb. 15 perc elteltével forrni kezd, ráöntjük a bort és a tyúkhúsalaplé felét.
5. Kb. 40 perc elteltével megforgatjuk a burgonyát és a húst, ha szükséges, még öntünk ré alaplevet. 90 percnyi sütés után jó pecsenyezsír keletkezik a tepsi alján.
6. Kivesszük a gyöngytyúkot és a krumplit, tálra tesszük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük, és külön tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.