Gyöngytyúk fehérborban

Faraona al vino bianco

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyöngytyúk fehérborban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl száraz fehérbor
1 db 120 dkg-os, konyhakész gyöngytyúk
2 és fél dl tyúkhúsalaplé
4 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
1 csokor rozmaring
8 szem burgonya
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A gyöngytyúkot megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymát meghámozzuk, négybe vágjuk, a megtisztított fokhagymát félbevágjuk, a krumplit meghámozzuk.

3. A hagymát, a fokhagymát, a leöblített rozmaringot és a zsályát tepsibe tesszük. Bőrével lefelé ráhelyezzük a gyöngytyúkdarabokat. Körberakjuk krumplival, ráaprítjuk a vajat, és ráöntjük az olajat.

4. Az előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a zsiradék kb. 15 perc elteltével forrni kezd, ráöntjük a bort és a tyúkhúsalaplé felét.

5. Kb. 40 perc elteltével megforgatjuk a burgonyát és a húst, ha szükséges, még öntünk ré alaplevet. 90 percnyi sütés után jó pecsenyezsír keletkezik a tepsi alján.

6. Kivesszük a gyöngytyúkot és a krumplit, tálra tesszük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük, és külön tálaljuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Gyöngytyúk fehérborban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 871 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Gyöngytyúk fehérborban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
lexikon