Velencei jérce paradicsommártásban
Pollastro in squaquacio



Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szárított gombát langyos vízben 15 percig áztatjuk.
2. A jércét megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, a paradicsomot apróra vágjuk.
3. Jól elkeverjük a hagymát, a paradicsomot, a gombát az áztató lével, a megtisztított fokhagymát, a bazsalikomot, a vörösbort (a cabernet a legjobb hozzá) és a cukrot. Az egészet nagyobb sütőedénybe öntjük.
4. A húsdarabokat megsózzuk és megborsozzuk, a bőrével felfelé a sütőedénybe tesszük. A vajat és az olívaolajat hozzáadjuk, a húst 60 percig vagy ha szükséges 80 percig sütjük, majd kivesszük a mártásból, és melegen tartjuk.
5. A visszamaradt mártást szitán áttörjük, és ha kell, besűrítjük, ízesítjük, és külön tálaljuk. Jól illik mellé a grillezett polenta.
Grillezett polenta
1. Az alaprecept szerint polentát készítünk.
2. Belekeverjük a frissen reszelt parmezán sajtot és az aprított friss bazsalikomot. Szétterítjük egy nagy pizzaformában, mintegy 2 cm vastagon. Félretesszük hűlni.
3. A kihűlt polentát cikkekre vágjuk. Vékonyan megkenjük olajjal, és előmelegített grillben mindkét oldalát 3 percig sütjük, vagy amíg a cikkek ropogósak lesznek. Melegen fogyasztjuk.