Rizottó zöld spárgával
Risotto con asparagi verdi



Elkészítés:
1. A húsalaplevet felforrósítjuk. A spárgát meghámozzuk, a fejét levágjuk és félretesszük, a szárakat 2 cm-es darabokra aprítjuk.
2. A hagymát nagyobb edényben a forró vajon üvegesre pároljuk. A spárgaszárakat hozzáadjuk és megpároljuk.
3. Utána a rizst is hozzáadjuk. Mikor a rizs üveges lesz, felöntjük a borral. Amikor a bort a rizs felszívta, a forró alaplevet folyamatos kevergetés mellett merőkanalanként belemerjük.
4. Kb. 10 perc elteltével a spárgafejeket is hozzáadjuk. A rizst kb. 16 perc alatt al dente (roppanós, nem túl puha) főzzük, a parmezán felét belekeverjük, a rizottót a maradék parmezánnal megszórva azonnal tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.