Polenta fontinával
Polenta e fontina



Elkészítés:
1, A kukoricadarából és a sós vízből az alaprecept szerint polentát készítünk.
2. Mikor az edény aljáról kezd elválni a polenta, az apróra vágott sajtot és a vaj felét beletesszük, és még 5 percig kevergetjük.
3. Tányérra borítjuk, és nedves késsel lesimítjuk.
4. A maradék vajat serpenyőben barnára pirítjuk, és a polentára öntjük.
Polenta alaprecept
1. A sós vizet egy csipetnyi kukoricadarával felforralunk - ezzel megelőzzük a dara becsomósodását.
2. A többi kukoricadarát lassan, folyamatos kevergetés közben beleöntjük a vízbe. Minél sűrűbb a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha így is becsomósodna, akkor a csomókat nyomjuk szét az edény belső oldalán.
3. Mikor az egész kukoricadarát belekevertük, csökkentjük a hőfokot, és állandóan kevergetve 45 percig főzzük. (Figyelem: a főzet nagyon felforrósodik, és főzéskor bugyog, ki-kifröccsen. Az edény alján egy idő után kéreg képződik, de ez természetes. A polenta akkor van kész, amikor a kéreg az edény aljáról elválik.
4. Ekkor deszkalapra borítjuk, és vizes kés hátával megformázzuk. A forró polentát cérnával vagy madzaggal vághatjuk, hidegen késsel is.