Polenta gorgonzolával
Polenta con gorgonzola



Elkészítés:
1. 25 dkg kukoricadarából és 7,5 dl vízből az alaprecept szerint elkészítjük a polentát, hagyjuk kihűlni.
2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tűzálló edényt kivajazunk.
3. A polentát 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk, a formában egymás mellé helyezzük őket.
4. Minden szeletre kevés gorgonzolát darabolunk, és egy második réteg polentával befedjük.
5. Rátesszük a maradék vajat. Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, és forrón tálaljuk.
Polenta alaprecept
1. A sós vizet egy csipetnyi kukoricadarával felforralunk - ezzel megelőzzük a dara becsomósodását.
2. A többi kukoricadarát lassan, folyamatos kevergetés közben beleöntjük a vízbe. Minél sűrűbb a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha így is becsomósodna, akkor a csomókat nyomjuk szét az edény belső oldalán.
3. Mikor az egész kukoricadarát belekevertük, csökkentjük a hőfokot, és állandóan kevergetve 45 percig főzzük. (Figyelem: a főzet nagyon felforrósodik, és főzéskor bugyog, ki-kifröccsen. Az edény alján egy idő után kéreg képződik, de ez természetes. A polenta akkor van kész, amikor a kéreg az edény aljáról elválik.
4. Ekkor deszkalapra borítjuk, és vizes kés hátával megformázzuk. A forró polentát cérnával vagy madzaggal vághatjuk, hidegen késsel is.