Fülecsketészta brokkolival
Orecchiette ai broccoli



Elkészítés:
1. A tészta elkészítéséhez a lisztet és a darát összekeverjük. A közepébe gödröcskét nyomunk. Csipetnyi sót teszünk bele, beleöntjük az olívaolajat és a meleg vizet.
2. Az egészet összedolgozzuk, legalább 10 percig gyúrjuk, majd lefedve 30 percig állni hagyjuk.
3. A tésztát feldaraboljuk, és minden darabot 1 cm széles és 1 cm vastag hengerré sodrunk, amit 1 cm-es darabokra vágunk. Ezeket kis golyókká gyúrjuk, a hüvelykujjunkkal mindegyiket benyomjuk, hogy fülszerű formát kapjunk.
4. Belisztezett konyharuhával letakarjuk a tésztát, majd néhány órán át száradni hagyjuk.
5. Felhasználáskor a brokkolit rózsáira szedjük, a szárakat apróra vágjuk. Felforralunk kb. 3 liter sós vizet
6. Először a brokkoliszárakat tesszük bele, majd 5 perc elteltével a rózsácskákat is. További 5 perc múlva szűrőkanállal kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni.
7. A vizet ismét felforraljuk, és az orecchiettét al dente (roppanósra) főzzük benne. Közben az olívaolajat felhevítjük, a megtisztított fokhagymát és peperoncinót meg a szardellafiléket felvágjuk, az olajon megpároljuk, majd kevés brokkolilével felöntjük.
8. Az orecchiettét leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, és a brokkolival együtt a szardellakeverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, és borssal ízesítve tálaljuk.