Bolognai húsmártás
Ragu alla bolognese



Elkészítés:
1. A hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, apróra vágjuk.
2. A vajat felolvasztjuk, a szalonnát felkockázzuk, és a zöldségekkel, valamint a fokhagymával együtt megpirítjuk benne.
3. A sonkát apróra kockázzuk, a májat finomra vágjuk, és a hússal együtt a zöldségekhez adjuk, folyamatos kevergetés közben megpirítjuk.
4. A bort, az alaplevet, a paradicsompürét és az oregánót beletesszük. Felforraljuk, és óvatosan sózzuk, borsozzuk.
5. Lefedjük, és kis lángon 120 percig főzzük, ha kell, utánaízesítjük.
Marhahúsalaplé

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.
2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.