Tőkehal tejszínnel
Bacalhau com natas



Elkészítés:
1. A szárított tőkehalat 24 órán át hideg vízben áztatjuk, közben a vizet többször is lecseréljük. Felhasználáskor a halat lemossuk, bőrét lehúzzuk, húsát kifilézzük, és apró darabokra vágjuk.
2. A krumplit meghámozzuk, vékonyra szeleteljük, és nagyobb serpenyőben három evőkanál forró olívaolajon megpirítjuk, hogy aranybarna legyen, majd konyhai törlőpapíron lecsöpögtetjük.
3. A hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, s a maradék olajon megpároljuk. A haldarabokat beletesszük, megborsozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
4. A vajat felolvasztjuk, a lisztet belekeverjük, és apránként, folyamatos kevergetés közben beleöntjük a tejet, felforraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tejszínt is.
5. A tőkehalat és a hagymát tűzálló tálba tesszük, befedjük a sült krumplival. A tejszínes szószt ráöntjük, a babérlevelet rátesszük. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, melegen tálaljuk.