Sült, pácolt szardínia
Sardinhas de escabeche



Elkészítés:
1. A szardíniát konyhakészre előkészítjük, lemossuk, és szárazra töröljük, majd adagonként a forró olajban megsütjük. Konyhai törlőpapíron lecsöpögtetjük, hagyjuk kihűlni.
2. A páchoz a hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, a paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felaprítjuk. A leöblített petrezselymet és a megtisztított fokhagymát apróra vágjuk.
3. Az olívaolajat felhevítjük, először a hagymát enyhén megbarnítjuk benne, majd a fokhagymát, a babérlevelet, a paradicsomot, a petrezselymet is beletesszük, megsózzuk, a fehérborral, valamint a borecettel felöntjük. 5 percig főzzük, utána hagyjuk kihűlni.
4. A szardíniát edénybe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. A páclevet ráöntjük, letakarjuk, 2 napig a hűtőszekrényben érleljük.
5. Tálalás előtt hagymakarikával és petrezselyemmel díszítjük, és minden adagra kevés páclevet öntünk.