Pástétom kenyérhéjban

Paté en croute

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 80 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Pástétom kenyérhéjban
Adag: 10-12 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sertéstarja
40 dkg szalonna
½ dl madeira bor
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
6 levél zselatin
2 teáskanál
1 mokkáskanál finomra vágott majoránna
2 gerezd fokhagyma
3 dkg hámozott pisztácia
2 dkg vaj
ízlés szerint őrölt fehérbors

Elkészítés:

1. A pástétomtésztához a megadott alrecept szerint elkészítjük a tésztát (a mennyiségeket megemeljük, hogy 100 dkg tésztánk legyen).

2. Egy téglalap alakú sütőformát kivajazunk, és kibéleljük a tésztával.

3. A töltelékhez a szalonna és a tarja felét ledaráljuk, vagy összeturmixoljuk, majd a pisztáciával, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a majoránnával és kevés borssal, valamint a sóval alaposan elkeverjük.

4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A csülköt nagyobb, a maradék szalonnát és tarját pedig apró kockákra aprítjuk, majd megsózzuk.

5. Először a töltelék egy részét, majd a húskockákat felváltva beletöltjük a sütőformába. A tészta felső szélét óvatosan befelé hajtjuk, de nem fedjük be a tölteléket. Az előmelegített sütőben kb. 90 percig sütjük.

6. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az alaplevet felhevítjük, a madeirával, a szerecsendióval meg a szegfűszeggel ízesítjük, majd a zselatinnal besűrítjük. A pástétomra öntjük, és hagyjuk kihűlni. Utána szeletelve kínáljuk.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Borjúhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt póréhagyma
1 szál darabolt szárzeller
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Pástétom kenyérhéjban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 242 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Pástétom kenyérhéjban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
vegetáriánus ételek