Tavaszi leves
Potage printanier



Elkészítés:
1. A zöldséget megtisztítjuk, apróra felkockázzuk.
2. Az alaplevet felforraljuk, és a zöldségeket 60 percig főzzük benne. A levet leszűrjük, félretesszük.
3. A zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, s ha kissé kihűltek, pürésítjük.
4. Összemelegítjük a lével. Végül a creme fraiche-t is belekeverjük, és a levest azonnal tálaljuk.
Tyúkhús-alaplé

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.
3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.