Lencsés rizs

Kitchri

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lencsés rizs
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg lencse
20 dkg basmati rizs
2 kiskanál garam masala
2 nagyobb fej vöröshagyma
9 dl víz
1 kiskanál
6 dkg vaj

Elkészítés:

1. A lencsét megmossuk, legalább fél napra vízben megáztatjuk, majd leszűrjük. A rizst megmossuk.

2. Teflonserpenyőben az egyik vékony csíkokra vágott hagymát 4 dkg vajon aranysárgára sütjük. A rizst és a lencsét beleöntjük (1. kép), 2-3 percig a tűzön kevergetjük, majd a garam masalával megszórva, megsózva állandó kevergetés mellett a forró vízzel apránként felöntjük (2. kép). Felkeverjük, majd jól záródó fedővel letakarva kb. 25 percig főzzük. 20 perc eltelte után nézzük meg először, hogy nem igényel-e még több vizet.

3. A másik vöröshagymát a maradék 2 dkg vajon aranysárgára sütjük (3. kép), papírtörölközőre szedve a zsírt leitatjuk róla. A megsült hagymacsíkokat a lencsés rizsre halmozva tálaljuk.

Lencsés rizs Lencsés rizs Lencsés rizs

Garam masala

Garam masala
1 darabka fahéj
1 kiskanál szegfűszeg
1 evőkanál fekete bors
2 evőkanál köménymag
3 evőkanál kardamom
4 evőkanál koriander

1. A szerecsendiót kivéve a hozzávalókat egy serpenyőbe töltjük, és szárazon, közepes lángon kevergetve addig sütjük, amíg fűszeres illata erős nem lesz.

2. Ekkor tányérra öntjük és kihűtjük.

3. A kardamomit lehántjuk, és a többi fűszerrel együtt porrá őröljük.

4. Végül 1 szerecsendiót is belereszelünk, és összekeverve jól záródó dobozba töltve tároljuk.

Lencsés rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2481 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
Lencsés rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
ételfotó