Paprikás csirke



Elkészítés:
1. A konyhakész, de belsőségeit megtartó csirkét megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
2. A szalonnát felkockázzuk, mélyebb serpenyőben kiolvasztjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágva a szalonnához adjuk; és aranybarnára pirítjuk.
3. A serpenyőt rövid időre levesszük a tűzről, és a hagymához keverjük a fűszerpaprikát.
4. A csirkedarabokat (a máj kivételével) belerakjuk a serpenyőbe, megpirítjuk, majd kevés levest öntünk rá, és megsózzuk.
5. Lefedjük, és 60 percig kis lángon pároljuk, közben a húst időnként megforgatjuk, ha kell, a levet pótoljuk.
6. A főzési idő lejárta előtt nem sokkal felvagdossuk a májat, és néhány percig együtt főzzük a hússal. Ezután hozzáöntjük a tejfölt, rövid ideig forraljuk. A kész paprikás csirkét galuskával tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.