Egytálétel északi-tengeri halakból

Waterzooi

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg sárgarépa
40 dkg póréhagyma
25 dkg rák
150 dkg tengeri hal
3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
5 dl tejszín
15 dkg vaj
½ db zellergumó
5 dl halalaplé
ízlés szerint fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A (lehetőleg északi-tengeri) halakat konyhakészre előkészítjük, kifilézzük.

2. A kagylókat és a rákokat alaposan megtisztítjuk.

3. A mogyoróhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és a hallal, a kagylóval meg a rákkal a halalapleves-fehérboros lében félig megpároljuk.

4. A maradék zöldséget megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és 5 dkg vajon ezt is megpároljuk. Leszűrjük, és felfogjuk a folyadékot.

5. A halat, a kagylót és a rákot kivesszük a léből, és beletesszük a zöldséges lébe, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.

6. A tejszínt beleöntjük, és miután felforrt, a maradék vajat is beleforgatjuk.

7. A rákot kivesszük a páncéljából, majd a hallal, a kagylóval, valamint a zöldségekkel levesestálba tesszük.

8. A tejszínes mártással leöntjük, ismét felforraljuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A waterzooi nagyjából azt jelenti: vegyes adag. Legendája szerint úgy keletkezett, hogy amikor a flamand halászok nem tudták értékesíteni a teljes napi fogásukat, a maradékot felosztották a legénység tagjai között. Ilyenkor mindenki hazavitte a saját vegyes adagját - a nyelvhalat, rombuszhalat, lepényhalat, tőkehalat, rákot, kagylót, miegymást -, és egyszerűen odaadta az asszonynak, aki a halakat és a tengeri herkentyűket megtisztította, feldarabolta, aztán tett még hozzájuk otthon talált szezonális zöldségeket, felöntötte vízzel vagy fehérborral, és az egészet kis lángon megpárolta. Étkezéskor egyszerűen az asztalra tette a fazekat, és mindenki meríthetett belőle tetszése szerint - ez a halas egytál, amelynek számtalan változata létezik mindenfelé, ahol halászok élnek. Manapság már a tejszínes szószos változat a legelterjedtebb, sőt megjelent (és széles körben népszerűvé is vált) a halmentes, elsősorban csirkehúsos változat is.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg darabolt halaprólék
1 fej kockára vágott vöröshagyma
25 dl víz
1 szál szárzeller
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Nagyobb tálban 2 kg feldarabolt halaprólékot 10 percre sós vízbe áztatunk, majd nagy fazékba tesszük a borssal, babérlevéllel, az összevágott szárzellerrel és vöröshagymával, 1 citrom levével( 1.kép). Felöntjük vízzel.

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig gyöngyöztetve forraljuk. A tetején keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük(2. kép).

3. A levet nagy szűrőkanálon át nagyobb tálba szűrjük(3.kép). Óvatosan az összes folyadékot kinyomkodjuk a zöldségekből. Hűtőszekrényben lehűtjük.

Egytálétel északi-tengeri halakból
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 159 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Egytálétel északi-tengeri halakból
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
tippek, fortélyok