Mikulás-sütemény
Speculaas



Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőport és a fűszereket összekeverjük.
2. A vajat és a cukrot összedolgozzuk, beletesszük a tojást és a citromhéjat. A lisztkeverék felét és a mandulát belekeverjük a vajas-cukros keverékbe.
3. Végül a maradék lisztet is beleforgatjuk, és az összes hozzávalót sűrű tésztává összegyúrjuk. A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4. Felhasználáskor a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A speculatius-formákat alaposan kivajazzuk, vékonyan meghintjük liszttel.
5. Minden egyes formácskába belenyomunk kevés tésztát, a felesleget a formapereméről eltávolítjuk. Majd a megformázott tésztát a formából óvatosan a kizsírozott sütőlapra borítjuk.
6. A tésztafigurák méretétől függően az előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A kész speculatiust hagyjuk a sütőlapon kissé kihűlni, s ekkor egy széles pengéjű késsel a sütemények alá nyúlva, óvatosan levesszük őket a sütőlapról. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.