Rántotta kieli sprotnival
Elkészítési idő:
30 perc
Munkaidő: 30 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 2-4 főre
ízlés szerint friss, apróra vágott metélőhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A sprotnit megtisztítjuk, eltávolítjuk a gerincét, a fejét és a farkát (ha kisebbek a sprotnik, akkor ez a művelet el is maradhat, hagyhatjuk egészben őket).
2. A vajat felforrósítjuk, és a halhúst hirtelen megpirítjuk benne. Frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük.
3. A tojást a tejszínnel összekeverjük és addig keverjük, míg besűrűsödik.
4. Ha kész tálra tesszük, és elrendezzük rajta a sprotnit. Megszórjuk a metélőhagymával, és azonnal tálaljuk.
A tengeröblök ölelte Schleswig-Holstein Németország legészakibb tartománya a Keleti- és az Északi-tenger kapujában. Ennek megfelelően halban nagyon gazdag vidék. Különleges füstölt specialitása a kieli sprotni. A sprotni a hering rokona, de csak kb. 15 cm hosszúra nő meg. A heringgel ellentétben a part közeli vizekben és a folyótorkolatokban él. Magas zsírtartalmú húsa puha, ezáltal kiválóan alkalmas a füstölésre. A füstölt sprotni csak akkor viselheti ezt a nevet, ha a halat valóban a Kieli-öbölben fogták ki.