Lipcsei zöldséges vegyestál

Leipziger Allerlei

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lipcsei zöldséges vegyestál
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg zöldborsó
25 dkg spárga
1 fej karfiol
25 dkg zöldbab
25 dkg sárgarépa
másfél dkg szárított kucsmagomba
1 teáskanál kristálycukor
ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
kevés vaj
igény szerint húsalaplé
igény szerint langyos tej
A fehérmártáshoz:
2 és fél dl tejszín
2 és fél dl húsalaplé
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A kucsmagombát 30 percre beáztatjuk a langyos tej és egy kis víz keverékébe, majd többször leöblítjük, kinyomkodjuk.

2. Kevés vajjal dúsított húsalaplében 10 percig főzzük.

3. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Nagy edényben a cukorral vizet forralunk, és egymás után beletesszük a zöldségeket: először a sárgarépát (ennek a leghosszabb a főzési ideje), utána a zöldbabot, karfiolt, a spárgát és a zöldborsót.

4. Mikor a zöldségek megfőttek, kiemeljük, lecsöpögtetjük, a forró vajban megforgatjuk, majd megfűszerezzük.

5. A gombát csíkokra vágjuk, és belekeverjük a zöldségbe.

6. A mártáshoz a vajat felhevítjük, a lisztet beleszórjuk, és folyamatos kevergetés közben felöntjük a húsalaplével. A tejszínnel besűrítjük, sóval és borssal fűszerezzük.

7. A zöldséget tálra rendezzük, és megszórjuk petrezselyemmel. A mártást külön edényben tálaljuk.

Lipcsében főleg egytálételként készítik, de jól illik köretként a borjúsülthöz és a fasírozotthoz is.
Nyári, tarka zöldséges étel, a jelleget adó friss spárgával, a tavaszi zöldségek is ekkor a legfinomabbak.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Lipcsei zöldséges vegyestál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 249 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Lipcsei zöldséges vegyestál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
lexikon