Kacsa kaprimártásban
Kaczka pieczona



Elkészítés:
1. A kacsát megmossuk, szárazra töröljük. A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomjuk, és bedörzsöljük vele a kacsát, majd sózzuk és borsozzuk.
2. Nagy edényben az olajat a vajjal felforrósítjuk, és a zsiradékon a kacsa minden oldalát megpirítjuk, majd az alaplével felöntjük, és lefedett edényben kb. 90 percig pároljuk.
3. Kis edénykében, kevés vízzel feloldjuk a cukrot, karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, kevés pecsenyelevet és ecetet öntünk rá, majd közepes lángon folyamatos kevergetés közben felforraljuk. Amikor a kacsa kész, kivesszük az edényből, melegen tartjuk.
4. A pecsenyeléről lemerjük a felesleges zsírt. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk, és megkötjük vele a pecsenyelevet. Beletesszük a kapribogyót, és erős lángon addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik, ekkor a cukoroldatot is belekeverjük. A kacsát a mártással leöntve tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.