Káposztatekercsek

Golabki

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Káposztatekercsek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg rizs
1 fej káposzta
1 db tojás
8 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A mártáshoz:
1 csipet kristálycukor
1 és ¼ dl tyúkhúsalaplé
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál liszt
2 teáskanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
ízlés szerint kakukkfű

Elkészítés:

1. A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk. A többit, egészben, forrásban lévő sós vízben kb. 30 percig főzzük. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.

2. A rizst megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, felvágjuk, a forró vajon egy serpenyőben üvegesre pároljuk.

3. A húst beletesszük, kevergetve barnára sütjük. Belekeverjük a rizst és a tojást, megfűszerezzük.

4. A káposztaleveleken szétosztjuk a darálthús-keveréket. Felgöngyöljük, hústűvel rögzítjük, és a tekercseket tűzálló edénybe tesszük. Kevés vízzel felöntjük, lefedjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

5. A mártáshoz a forró vajon a lisztet felforrósítjuk, és a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd a többi hozzávalót is belekeverjük, az alaplével felengedjük.

6. 20 percig főzzük. A káposztatekercseket a mártásra téve tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Káposztatekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 234 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Káposztatekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
lexikon