Káposztatekercsek
Golabki



Elkészítés:
1. A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk. A többit, egészben, forrásban lévő sós vízben kb. 30 percig főzzük. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
2. A rizst megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, felvágjuk, a forró vajon egy serpenyőben üvegesre pároljuk.
3. A húst beletesszük, kevergetve barnára sütjük. Belekeverjük a rizst és a tojást, megfűszerezzük.
4. A káposztaleveleken szétosztjuk a darálthús-keveréket. Felgöngyöljük, hústűvel rögzítjük, és a tekercseket tűzálló edénybe tesszük. Kevés vízzel felöntjük, lefedjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
5. A mártáshoz a forró vajon a lisztet felforrósítjuk, és a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd a többi hozzávalót is belekeverjük, az alaplével felengedjük.
6. 20 percig főzzük. A káposztatekercseket a mártásra téve tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.