Töltött káposzta

Farsirovánnaja kapuszta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Töltött káposzta
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg fejes káposzta
10 dl húsalaplé
15 dkg főtt rizs
1 evőkanál vaj
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A mártáshoz:
5 dkg tejföl
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint
ízlés szerint kristálycukor

Elkészítés:

1. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és a forró vajon üvegesre pároljuk.

2. A darált húst edénybe tesszük, fűszerezzük, összekeverjük a hagymával, majd hozzáadjuk a főtt rizst.

3. A káposztát megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk. Nagyméretű edényben sós vizet forralunk, és a káposztát kb. 5 percig főzzük. Jeges vízzel hirtelen lehűtjük, a leveleket leitatjuk, és tiszta ruhára kör alakban kirakjuk, hogy a levelek egymást átfedjék - kívülről kezdve befelé haladunk.

4. Minden rétegre egy kevés darálthúsos keveréket teszünk. A konyharuha végeit felemeljük, és összecsavarjuk úgy, hogy ismételten káposztafej alakot kapjunk.

5. Nagyméretű edényben vizet forralunk, és beleöntjük a húsalaplé felét, hogy az íze finomabb legyen. Majd a káposztát óvatosan beletesszük, lefedjük, és kb. 15 percig főni hagyjuk.

6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mártáshoz lisztet megpirítjuk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a vajat, és addig főzzük, míg a felszínén buborékok keletkeznek.

7. Beleöntjük a kevés húsalaplevet, utána belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk. A mártást cukorral és sóval ízesítjük, és megkötjük a paradicsompürével.

8. A káposztafejet az edényből átemeljük egy tűzálló tálba. Leöntjük a mártással, és az előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A maradék húsalaplevet ráöntjük, rozskenyérrel és sörrel tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 391 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
recepttár