Töltött káposzta
Farsirovánnaja kapuszta



Elkészítés:
1. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és a forró vajon üvegesre pároljuk.
2. A darált húst edénybe tesszük, fűszerezzük, összekeverjük a hagymával, majd hozzáadjuk a főtt rizst.
3. A káposztát megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk. Nagyméretű edényben sós vizet forralunk, és a káposztát kb. 5 percig főzzük. Jeges vízzel hirtelen lehűtjük, a leveleket leitatjuk, és tiszta ruhára kör alakban kirakjuk, hogy a levelek egymást átfedjék - kívülről kezdve befelé haladunk.
4. Minden rétegre egy kevés darálthúsos keveréket teszünk. A konyharuha végeit felemeljük, és összecsavarjuk úgy, hogy ismételten káposztafej alakot kapjunk.
5. Nagyméretű edényben vizet forralunk, és beleöntjük a húsalaplé felét, hogy az íze finomabb legyen. Majd a káposztát óvatosan beletesszük, lefedjük, és kb. 15 percig főni hagyjuk.
6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mártáshoz lisztet megpirítjuk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a vajat, és addig főzzük, míg a felszínén buborékok keletkeznek.
7. Beleöntjük a kevés húsalaplevet, utána belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk. A mártást cukorral és sóval ízesítjük, és megkötjük a paradicsompürével.
8. A káposztafejet az edényből átemeljük egy tűzálló tálba. Leöntjük a mártással, és az előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A maradék húsalaplevet ráöntjük, rozskenyérrel és sörrel tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.