Orosz hajdinapalacsinta

Blini

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Orosz hajdinapalacsinta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojás
5 dl langyos tej
7 és fél dkg hajdinaliszt
7 evőkanál tejföl
3 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál langyos víz
30 dkg búzaliszt
2 teáskanál kristálycukor
2 és fél dkg élesztő
ízlés szerint
ízlés szerint kaviár
A sütéshez:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy teáskanál cukorral a langyos vízben feloldjuk. 2-3 evőkanál búzalisztet keverünk bele, és a tésztát meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

2. A maradék búzalisztet és a hajdinaliszt kétharmadát nagyméretű edényben összekeverjük. A lisztkeverékbe gödröcskét nyomunk.

3. A tej felét és a kelt tésztát a gödröcskébe öntjük, és összedolgozzuk a liszttel. Addig verjük, míg a tészta egyenletesen sima lesz.

4. Az edényt konyharuhával letakarjuk, és a tésztát 180 percig huzatmentes helyen kelesztjük.

5. Utána alaposan megkeverjük, és beledolgozzuk a maradék hajdinalisztet. Ismételten 120 percig kelesztjük.

6. Újból megkeverjük, apránként beledolgozzuk a maradék tejet, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, 3 evőkanál tejfölt, valamint egy csipetnyi sót és a maradék cukrot.

7. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a tésztába, még 30 percig kelesztjük.

8. A masszát merőkanalanként zsírozott, forró serpenyőbe adagoljuk, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

9. A felületét vékonyan megkenjük vajjal. Melegen tálaljuk, vajat, egy-egy evőkanál tejfölt adunk hozzá. Hagyományosan kaviárral fogyasztják.

Aki evett már életében igazi orosz vajas blinit, elámul, milyen finom, nem is hasonlít más palacsintafélékre. Ennek az az oka, hogy a tésztája élesztővel készül, és a mérete is többnyire jóval kisebb, mint a hagyományos palacsintáké, nem véletlenül szokták kicsinyítő formában, blincsiki néven emlegetni. Oroszországban a blinit leginkább farsang végén eszik. A blini búcsúztatja a telet és köszönti a tavaszt. Ezzel magyarázható kerek formája is: olyan, mint a napkorong.
Orosz hajdinapalacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 781 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Orosz hajdinapalacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
cikkek