Pelmenyitészta
Tésztaételek | Pelmenyitészta receptek
Elkészítési idő:
75 perc
Munkaidő: 60 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A tejet elkeverjük azonos mennyiségű vízzel és a sóval.
2. A lisztet összedolgozzuk a folyadékkal. Végül belegyúrjuk az olajat.
3. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, és szaggató formával vagy pálinkáspohárral kerek lapocskákat szaggatunk belőle.
4. Rátesszük a kívánt tölteléket, rányomunk egy másik lapot, és a széleit jól összenyomkodjuk.
5. A kész pelmenyit forrásban lévő vízben kifőzzük (egyes helyeken forró olajban kisütik).
A pelmenyi, apró töltött tésztatáska, mely kissé emlékeztet az olasz raviolira. Bár mongol eredetű, Szibéria a hazája, ott mindennap fogyasztják, mint sz egyik fő táplálékot - hagyományosan darált lóhússal töltve. A szibériai télben számtalan mennyiségű pelmenyi készül, s ebből a munkából a ház minden nőtagja kiveszi a részét. A kész tésztabatyukat deszkára fektetik, kirakják a szabadba, ahol megfagynak. Ezután zacskókba csomagolják és felakasztják a hideg helyiségekben, így megvan az egész télre való készlet. A töltött tészta a szibériai utazók klasszikus téli útravalója volt. Ha vadászni vagy fát gyűjteni indultak, keményre fagyottan vitték magukkal. Útközben aztán tüzet raktak, havat olvasztottak egy bográcsban, majd a hólét felforralták. Beledobálták a pelmenyit, s rövid idő alatt elkészült az ízletes étel. Ma már nemcsak Szibériában, hanem egész Oroszországban nagyon kedvelt ez a töltött főtt tészta, sőt több európai étterem is rendszeresen kínálja választékában.
Készítésének titka abban rejlik, hogy tésztája nem lehet vastagabb, mint a kés pengéje. A megtöltött batyuk pedig főzés közben nem durranhatnak ki és nem tapadhatnak egymáshoz. A legfinomabbak akkor, ha még fagyottan kerülnek a forró vízbe. Ez az orosz csemege a mélyhűtőben 3 hónapig is eláll.