Pelmenyitészta

| Pelmenyitészta receptek
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pelmenyitészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg liszt
1 dl víz
1 teáskanál olaj
1 csipet
1 dl tej

Elkészítés:

1. A tejet elkeverjük azonos mennyiségű vízzel és a sóval.

2. A lisztet összedolgozzuk a folyadékkal. Végül belegyúrjuk az olajat.

3. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, és szaggató formával vagy pálinkáspohárral kerek lapocskákat szaggatunk belőle.

4. Rátesszük a kívánt tölteléket, rányomunk egy másik lapot, és a széleit jól összenyomkodjuk.

5. A kész pelmenyit forrásban lévő vízben kifőzzük (egyes helyeken forró olajban kisütik).

A pelmenyi, apró töltött tésztatáska, mely kissé emlékeztet az olasz raviolira. Bár mongol eredetű, Szibéria a hazája, ott mindennap fogyasztják, mint sz egyik fő táplálékot - hagyományosan darált lóhússal töltve. A szibériai télben számtalan mennyiségű pelmenyi készül, s ebből a munkából a ház minden nőtagja kiveszi a részét. A kész tésztabatyukat deszkára fektetik, kirakják a szabadba, ahol megfagynak. Ezután zacskókba csomagolják és felakasztják a hideg helyiségekben, így megvan az egész télre való készlet. A töltött tészta a szibériai utazók klasszikus téli útravalója volt. Ha vadászni vagy fát gyűjteni indultak, keményre fagyottan vitték magukkal. Útközben aztán tüzet raktak, havat olvasztottak egy bográcsban, majd a hólét felforralták. Beledobálták a pelmenyit, s rövid idő alatt elkészült az ízletes étel. Ma már nemcsak Szibériában, hanem egész Oroszországban nagyon kedvelt ez a töltött főtt tészta, sőt több európai étterem is rendszeresen kínálja választékában.
Készítésének titka abban rejlik, hogy tésztája nem lehet vastagabb, mint a kés pengéje. A megtöltött batyuk pedig főzés közben nem durranhatnak ki és nem tapadhatnak egymáshoz. A legfinomabbak akkor, ha még fagyottan kerülnek a forró vízbe. Ez az orosz csemege a mélyhűtőben 3 hónapig is eláll.
Pelmenyitészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 334 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Pelmenyitészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szótár