Pirogtészta

| Pirogtészta receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Pirogtészta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 ¾ dkg vaj
3 dkg élesztő
2 és ¼ evőkanál olaj
7 és fél db tojás
1 ¾ dl tej
75 dkg liszt
3 evőkanál langyos víz
3 evőkanál kristálycukor
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk, a liszt egyharmadával tésztaalappá dolgozzuk.

2. Belisztezzük, és meleg helyen 120-180 percig kelesztjük.

3. Beleöntjük a tejet, kicsit megsózzuk, és a felvert tojással, a vajjal meg a maradék liszttel közepesen lágy tésztává gyúrjuk.

4. Kevés olajat öntünk bele, és összedolgozzuk, majd a masszát 120 percig ismét állni hagyjuk.

5. A tésztát henger alakúvá formázzuk, és egyforma szeletekre szeljük. Minden szeletből golyót formázunk, és ismételten pár percig kelesztjük.

6. A golyókból ezután kerek lapocskákat nyújtunk, és a közepére a kiválasztott töltelékből kis halmot teszünk.

7. Forró zsiradékban megsütjük a pirogokat.

„Nem a díszítés a ház ékessége, hanem a finom pirog" - tartja egy orosz mondás. Ezt a töltött tésztafélét nemzeti eledelként különleges hely illeti meg az oroszok asztalán. A név maga az óorosz pir szóra vezethető vissza, amely ünnepi étkezést jelent, valószínűleg amiatt, mert a régi Oroszországban kizárólag az ünnepnapok különleges kiváltsága volt. Töltötték mindenfélével, ami a mezőn, az erdőben, a halastóban, a kertben vagy az állattartás révén megtalálható volt. A 14. századig a pirog tésztáját kizárólag rozslisztből készítették, később kezdtek használni hozzá búzalisztet. További hagyományos hozzávalók: tej és vaj a baromfihússal töltött piroghoz, növényi olajok a zöldséges és a halas változathoz, valamint marhavesezsír a hallal töltött pirogfélékhez. A laza táska titka a tésztájában rejlik: mindig „elevennek" kell lennie, tehát savanyítani kell, többször kell keleszteni és átgyúrni. Erjesztő anyagként szolgálhat az élesztő, az aludttej, a tejföl, a cefre, a sör vagy az író. Létezik fehér káposztás, zöldborsós, répás és tejszínes, van burgonyás, hagymás, gombás, erdei gyümölcsös, tojásos, túrós és mákos, valamint hajdinakásás és árpagyöngyös, illetve rizses pirog is. Különleges csemege a vagdalt hússal, belsőségekkel, baromfi- vagy vadhússal töltött. A kulebjaki több réteg töltelékkel készül, keskenyebb, ugyanakkor magasabb a klasszikus pirognál. Az alját kemény réteg adja, rizsből vagy kásából, rá szaftos hús- vagy haltöltelék kerül, legfelülre pedig kemény tojás. Egykor ilyen pirogtornyokat vittek magukkal laktató ebédként a parasztok a mezőre, de még ma is népszerű úti elemózsia. A klasszikus orosz ebédlőasztalon a pirog a hal után következik, majd pedig a második fogást szolgálják fel. Jobb éttermekben a töltött tésztatáskákat a leveshez kínálják. Az édes, túrós, mézes, gyümölccsel töltött pirog pedig jól illik az orosz teához.
A kelt tészta sikeréhez minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
Pirogtészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 425 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Pirogtészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj