Karácsonyi kenyér

Joululimppu

| , Mazsolás kenyér receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Karácsonyi kenyér
Adag: 1 cipó
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg mazsola
30 dkg rozsliszt
50 dkg finomliszt
1 teáskanál ánizsmag
3 evőkanál
5 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál olaj
7 és fél dl langyos víz
5 dkg barna melasz
2 és fél dkg élesztő

Elkészítés:

1. A rozsliszt felét a krumplipürével, a kifacsart nyers krumpli levével és az élesztővel összekeverjük, letakarjuk, és 2 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

2. Utána beleöntjük a melaszt és a langyos vizet. Belekeverjük az olajat, a cukrot, a sót, az ánizsmagot, a mazsolát és a maradék rozslisztet, valamint annyi finomlisztet, hogy a tészta egyenletes legyen.

3. Belisztezett deszkán a tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad. Kizsírozott edénybe tesszük, és meleg, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.

4. A tésztát egy nagy cipóvá vagy több kisebb süteménnyé formázzuk, és minden darabot a kétszeresére kelesztünk.

5. Felhasználáskor a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 50 percig sütjük.

Burgonyapüré

Burgonyapüré
80 dkg burgonya
1 dl tejszín
5 dkg vaj
1 dl tej
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint

1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.

2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).

3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.

4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.

Karácsonyi kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 246 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Karácsonyi kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
hírlevél