Karácsonyi kenyér
Joululimppu



Elkészítés:
1. A rozsliszt felét a krumplipürével, a kifacsart nyers krumpli levével és az élesztővel összekeverjük, letakarjuk, és 2 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
2. Utána beleöntjük a melaszt és a langyos vizet. Belekeverjük az olajat, a cukrot, a sót, az ánizsmagot, a mazsolát és a maradék rozslisztet, valamint annyi finomlisztet, hogy a tészta egyenletes legyen.
3. Belisztezett deszkán a tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad. Kizsírozott edénybe tesszük, és meleg, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
4. A tésztát egy nagy cipóvá vagy több kisebb süteménnyé formázzuk, és minden darabot a kétszeresére kelesztünk.
5. Felhasználáskor a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 50 percig sütjük.
Burgonyapüré
1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.
2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).
3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.
4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.