Finn kenyérlepény
Näkkileipä
Elkészítési idő:
90 perc
Munkaidő: 30 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 1 tepsi
vagy
Elkészítés:
1. Nagyméretű edényben feloldjuk az élesztőt a langyos vízben.
2. A tejet, a sót, a tojást és a mézet vagy a cukrot hozzáöntjük. Apránként a teljes kiőrlésű- és a sima búzalisztet is belekeverjük, és annyi finomlisztet adunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen.
3. Belisztezett deszkán a vajjal lágy tésztává gyúrjuk.
4. A tésztából lepényt, lepényeket formálunk, és kizsírozott sütőlapra tesszük. A lepényt villával megszurkáljuk, rövid ideig kelesztjük.
5. Felhasználáskor a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és a lepényt kb. 30 percig sütjük. A kész lepényt még forrón megkenjük vajjal.