Finn rozsos parasztkenyér

Ruisleipä

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Finn rozsos parasztkenyér
Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg graham liszt
vagy
12 és fél dkg rozsliszt
15 dkg búzaliszt
másfél teáskanál
1 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál barna cukor
másfél dl langyos tej
3 evőkanál langyos víz
2 és fél dkg élesztő
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. Nagyméretű edényben feloldjuk az élesztőt a langyos vízben.

2. Beleöntjük a tejet és a cukrot, aztán a rozslisztet, a vajat és a sót is. Az egészet alaposan elkeverjük.

3. Annyi búzalisztet dolgozunk bele, hogy a tészta kemény legyen, majd 15 percig állni hagyjuk.

4. Rozsliszttel belisztezett deszkán a masszát 10 percig gyúrjuk, míg lágy, egyenletes állagúvá válik (ne adjunk túl sok lisztet hozzá, mert a kenyér túl nehéz lesz).

5. A tésztát kizsírozott edénybe tesszük, megforgatjuk és bezsírozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen kb. 120 percig kelesztjük, míg térfogata megduplázódik.

6. Ekkor kerek cipót formálunk belőle, és kizsírozott sütőformába tesszük; még 45-60 percig kelesztjük, míg a tészta ismét a kétszeresére dagad.

7. Felhasználáskor a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 50 percig sütjük, majd a még meleg kenyér héját megkenjük az olvasztott vajjal.

Finn rozsos parasztkenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1114 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Finn rozsos parasztkenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
twitter