Finn rozsos parasztkenyér
Ruisleipä



Elkészítés:
1. Nagyméretű edényben feloldjuk az élesztőt a langyos vízben.
2. Beleöntjük a tejet és a cukrot, aztán a rozslisztet, a vajat és a sót is. Az egészet alaposan elkeverjük.
3. Annyi búzalisztet dolgozunk bele, hogy a tészta kemény legyen, majd 15 percig állni hagyjuk.
4. Rozsliszttel belisztezett deszkán a masszát 10 percig gyúrjuk, míg lágy, egyenletes állagúvá válik (ne adjunk túl sok lisztet hozzá, mert a kenyér túl nehéz lesz).
5. A tésztát kizsírozott edénybe tesszük, megforgatjuk és bezsírozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen kb. 120 percig kelesztjük, míg térfogata megduplázódik.
6. Ekkor kerek cipót formálunk belőle, és kizsírozott sütőformába tesszük; még 45-60 percig kelesztjük, míg a tészta ismét a kétszeresére dagad.
7. Felhasználáskor a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 50 percig sütjük, majd a még meleg kenyér héját megkenjük az olvasztott vajjal.