Húsos-halas pástétom kenyértésztában
Kalakukko



Elkészítés:
1. A kenyérpongyolához a lisztet (ez lehet 60 dkg rozsliszt és 40 dkg búzaliszt keveréke is), a sót és a vajat 1 liter vízzel közepesen lágy tésztává dolgozzuk (rozslisztből finom kenyérpongyola lesz, búzaliszttel keverve viszont könnyebb gyúrni). Ha kész, félretesszük.
2. Közben a halakat konyhakészre előkészítjük (lepikkelyezzük, kibelezzük, a fejét és a farkát levágjuk). Alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük, megsózzuk. (Amennyiben apró halak helyett egy nagyot használunk, akkor kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.)
3. A sertéshúst vékony csíkokra szeljük, a szalonnát felkockázzuk, a megmosott kaprot felaprítjuk.
4. A tésztát belisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk. A halat és a húst rétegenként a közepére helyezzük, a szalonnát és a kaprot a tetejére tesszük. Sóval, borssal fűszerezzük.
5. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A tészta széleit bevizezzük, és a töltelék fölött összehajtjuk; jól összenyomkodjuk. A felszínét nedves kézzel kisimítjuk, rozsliszttel megszórjuk, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a felszíne szép színt kap.
6. Ekkor alufóliába csomagoljuk, és alacsonyabb hőmérsékleten (150 fokon) 5-6 órán át tovább sütjük. Időnként zsírral megkenjük.
7. Sütés után hagyjuk kihűlni, és tálaláskor vastagra szelt kenyeret adunk hozzá. Melegen is, hidegen is fogyasztják, általában vajjal, hideg tejjel vagy íróval.