Húsos-halas pástétom kenyértésztában

Kalakukko

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsos-halas pástétom kenyértésztában
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg rozsliszt
2 evőkanál vaj
1 evőkanál
A töltelékhez:
150 dkg sügér
vagy
150 dkg maréna
1 csokor kapor
15 dkg szalonna
25 dkg zsíros sertéshús
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kenyérpongyolához a lisztet (ez lehet 60 dkg rozsliszt és 40 dkg búzaliszt keveréke is), a sót és a vajat 1 liter vízzel közepesen lágy tésztává dolgozzuk (rozslisztből finom kenyérpongyola lesz, búzaliszttel keverve viszont könnyebb gyúrni). Ha kész, félretesszük.

2. Közben a halakat konyhakészre előkészítjük (lepikkelyezzük, kibelezzük, a fejét és a farkát levágjuk). Alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük, megsózzuk. (Amennyiben apró halak helyett egy nagyot használunk, akkor kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.)

3. A sertéshúst vékony csíkokra szeljük, a szalonnát felkockázzuk, a megmosott kaprot felaprítjuk.

4. A tésztát belisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk. A halat és a húst rétegenként a közepére helyezzük, a szalonnát és a kaprot a tetejére tesszük. Sóval, borssal fűszerezzük.

5. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A tészta széleit bevizezzük, és a töltelék fölött összehajtjuk; jól összenyomkodjuk. A felszínét nedves kézzel kisimítjuk, rozsliszttel megszórjuk, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a felszíne szép színt kap.

6. Ekkor alufóliába csomagoljuk, és alacsonyabb hőmérsékleten (150 fokon) 5-6 órán át tovább sütjük. Időnként zsírral megkenjük.

7. Sütés után hagyjuk kihűlni, és tálaláskor vastagra szelt kenyeret adunk hozzá. Melegen is, hidegen is fogyasztják, általában vajjal, hideg tejjel vagy íróval.

A kalakukko a leghíresebb finn pástétom, a közép-finnországi Savo tartomámyból származik. Nevének jelentése halkakas, valószínűleg azért, mert az étel külsőre emlékeztet egy kicsit a sült szárnyasra. A tésztapongyola alatt azonban szaftos hal- és sertéshústöltelék található. Mivel a kenyértészta védelme alatt a pástétom több hétig is eláll, igazán nagy mennyiséget lehet egyszerre megsütni.
Húsos-halas pástétom kenyértésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 599 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Húsos-halas pástétom kenyértésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
facebook