Sült csuka
Stekt gädda



Elkészítés:
1. A halat megtisztítjuk, eltávolítjuk a pikkelyeit, kivágjuk a gerincét, de a fejét és a farkát nem vágjuk le. Megmossuk, leszárítjuk.
2. Az uborkát meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait, húsát felkockázzuk, tálba tesszük, megsózzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a levét leöntjük, és az uborkakockákat papírtörlővel leszárogatjuk.
3. A tojást keményre főzzük, lehűtjük, megtisztítjuk, nagy darabkákra felvágjuk. A rizst bő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni.
4. Az uborkát a hagymával kevés forró vajon megpároljuk, majd a tojással, a rizzsel, a petrezselyemmel és a metélőhagymával összekeverjük, erőteljesen sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a tejszínt.
5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A halat megtöltjük a rizses masszával. Fapálcikával a nyílásokat lezárjuk vagy bevarrjuk.
6. Egy nagy sütőformában felolvasztjuk a maradék vajat, belehelyezzük a töltött csukát, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük - vigyázva megfordítjuk, nehogy szétessen a hal. Majd mindkét oldalát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntünk kevés forró vizet, és a sütőtálat az előmelegített sütőbe toljuk, a halat kb. 30 percig sütjük.
7. A sütőformában, vagy óvatosan tálalótálra helyezve tálaljuk. Főtt tojásdarabokkal és kaporcsúcsokkal díszíthetjük.