Hagyományos töltött párolt pulyka

Traditional Braised Turkey

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Hagyományos töltött párolt pulyka
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db konyhakész, 600 dkg-os pulyka
2 evőkanál szárnyasalaplé
2 teáskanál étkezési keményítő
25 dkg szalonna
17 és fél dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A töltelékhez:
1 púpozott teáskanál szárított zsálya
1 nagyobb vöröshagyma
2 teáskanál mustár
4 púpozott teáskanál fehér kenyérmorzsa
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk, a kenyérmorzsával és a szárított zsályával egy tálban összekeverjük, hozzákeverünk kevés forrásban lévő vizet.

2. Hozzáadjuk a sütnivaló kolbász töltelékét, majd sóval, borssal és mustárral ízesítjük.

3. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Megtöltjük a pulykát a töltelékkel.

4. A sütőlapra egymást keresztezve ráfektetünk két nagy fóliadarabot, és a mellrészével felfelé rátesszük a pulykát. Vajjal körbekenjük, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és azokat a pulykamellre helyezzük.

5. A pulykát gondosan, de nem túl szorosan befóliázzuk. Az előmelegített sütő alsó bordarácsára téve 40 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 170 fokra csökkentjük, és a pulykát még 210 percig sütjük.

6. Aztán kinyitjuk a fóliát, levesszük a szalonnát, hogy a pulyka bőre ropogós barnává sülhessen. Ehhez a hőfokot 200 fokra állítjuk, és a pulykát még 45 percig sütjük, közben gyakran megöntözzük a pecsenyelével. Hústővel megvizsgáljuk, átsül-e már.

7. A kész pulykát előmelegített tálra helyezzük, és 30-60 percig meleg helyen állni hagyjuk, csak utána vágjuk fel.

8. A zsiradékot és a pecsenyelevet kisebb edénybe öntjük. Hozzákeverjük az étkezési keményítőt és a szárnyashúsalaplét. Kis lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. A pulykahúshoz kínáljuk.

Szokás egy másik, gesztenyés-almás tölteléket is használni. Ehhez 45 dkg tisztított és kicsumázott sütőalmát apróra vágunk, és összekeverjük 45 dkg natúr gesztenyemasszával, 70 dkg darálthússal, és utoljára a felvert tojással. A tölteléket végül sóval és borssal ízesítjük.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Hagyományos töltött párolt pulyka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 169 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Hagyományos töltött párolt pulyka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
pinterest