Hagyományos ír gyümölcskenyér

Traditional Barm Brack

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hagyományos ír gyümölcskenyér
Adag: 2 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dkg kandírozott narancshéj
2 és fél dkg kandírozott citromhéj
17 és fél dkg mazsola
2 evőkanál kristálycukor
2 db tojás
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 csipet
50 dkg liszt

Elkészítés:

1. A lisztet, a sót és a vajat morzsás állagúvá összegyúrjuk, utána a kinyomkodott mazsolát (amelyet ezt megelőzően hideg vízben 30 percig áztatunk) a cukrozott citrom- és narancshéjjal együtt belekeverünk.

2. Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk.

3. A liszt-gyümölcs keverék közepében gödröcskét alakítunk ki és beletesszük a felvert tojásokat és a feloldódott élesztőt. Az egészet tésztává összedolgozzuk. A tésztát belisztezett deszkán 10 percig gyúrjuk, majd meleg helyen lefedve kelesztjük, míg kétszeresére dagad.

4. Utána a tésztát megfelezzük, mindkét felét pár percig gyúrjuk, és kb. 20 cm átmérőjű kerek alakzattá formázzuk.

5. Kizsírozott sütőlapra tesszük, és még 60 percig meleg helyen pihentetjük.

6. Felhasználáskor a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a gyümölcskenyereket az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

7. A kristálycukrot 2 evőkanálnyi vízben feloldjuk, és bekenjük vele a gyümölcskenyereket, mihelyt kivesszük a sütőből. Hogy megszáradjon, még 2-3 percre visszatesszük a sütőbe.

Minden sütemény közül kétségkívül a brack a "legírebb". Ennek a gyümölcskenyérnek a neve a breac (folyadékkal meghintett) szóból származik. Kétféle alaprecept ismert: az élesztővel készülő barm brack és a sütőporos tea brack, melynél a szárított gyümölcsöket előbb teában áztatva felpuhítják. A barm brack a legfontosabb, halloweenre jellemző specialitás, bár ezt a gyümölcskenyeret más ünnepi alkalomra is elkészítik. a tea brack mint közönséges teasütemény egész évben kapható.
Hagyományos ír gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 778 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Hagyományos ír gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szótár