Ropogós sertéssült

Flaesketeg med svaer

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Ropogós sertéssült
Eszközök: kés, sütőtál, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
300 dkg bőrös sertéscomb
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint durva szemcséjű

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.

2. Az egész sonka bőrét és zsírját kb. 1 cm-es közökkel bevagdossuk., a vájatokba sót és borsot dörzsölünk.

3. A sonkát rostélyra tesszük - a zsírfogó lapot alácsúsztatjuk -, és az előmelegített sütőben lassan, 240 percen át sütjük. Ne locsoljuk, mert a bőrnek ropogóssá kell válnia.

4. A sütési idő végeztével a sültet kivesszük a sütőből, egy picit állni hagyjuk, majd felszeleteljük. Minden adaghoz jár egy kis ropogós bőrdarab. A sütőléről leöntjük a zsírt, és a hús mellé mártásként kínáljuk. Jól illik hozzá az édes-savanyú vörös káposzta és a főtt-sós krumpli.

A ropogós sertéssült nemzeti eledelnek számít a dánoknál, akik minden más európai népnél több sertéshúst fogyasztanak.

Párolt vöröskáposzta

Párolt vöröskáposzta
1.5 evőkanál liszt
1 evőkanál kristálycukor
2 db alma
2 evőkanál fehérborecet
1 fej szeletelt vöröshagyma
5 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

1. A sütőt 170 °C-ra (gáz 3. fokozat) bemelegítjük. A káposzta külső leveleit lebontjuk, a fejet négybe vágjuk, kitorzsázzuk, és vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Annyi sós vízzel forrázzuk le, hogy ellepje, majd leszűrjük, így először tintaszínű lesz, majd visszakapja eredeti színét. (Ezt több részletben is végezhetjük.)

2. A hagymát 2 dkg vajon megfonnyasztjuk, és a meghámozott, kicsumázott, cikkekre vágott almát beleforgatjuk, néhány percig pároljuk, majd kiszedjük. A káposztát a hagymás almával az edénybe rétegezzük, az ecettel és 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Az ecettől a vörös színét visszakapja.

3. Vastagon megvajazott sütőpapírral vagy alufóliával betakarjuk, és 1,5 óráig a sütőben sütjük. Ha a levét teljesen elpárologná, egy kevés vízzel pótoljuk.

4. A lisztet a maradék vajon világosra pirítjuk, és a káposzta levével vagy egy kevés vízzel felengedve a káposztába keverjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg kissé be nem sűrűsödött, megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. Az íze kellemesen édeskésen savanykás legyen, ha kell, egy kevés ecetet vagy cukrot adunk még hozzá.

Ropogós sertéssült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 676 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Ropogós sertéssült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
facebook