Limburgi tortácska

Limburgse vlaai

| Tortlett kosárka receptek
Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Limburgi tortácska
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg olvasztott vaj
2 és fél dl langyos tej
2 és fél dkg élesztő
1 db tojás
1 késhegynyi
25 dkg liszt

Elkészítés:

1. A lisztet nagyméretű edénybe szitáljuk, a sóval és a cukorral elkeverjük. a liszt közepébe kis gödröcskét nyomunk, és beleütjük a tojást.

2. Az élesztőt kevés langyos tejjel elkeverjük, és szintén beleöntjük a lisztkeverékbe, miként a maradék tejjel elkevert felolvasztott vajat is.

3. A hozzávalókat laza tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és kb. 60 percig meleg, huzatmentes helyen kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tortaformákat kivajazzuk, és a tésztát kinyújtjuk.

5. A formákat kibéleljük a tésztával, az alját villával többször megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a kívánt összetételű ízesítőkkel megrakjuk.

A vlaai Hollandia legdélebbi tartományának, Limburgnak a jellegzetes süteménye. Egy régi szótárban az áll róla, hogy a vlaai "lapos, kerek, gyümölcsökkel vagy rizskásával megszórt, lepény formájú kenyérkalács". A középkorban áldozó süteménynek készült, ezzel kértek gazdag termést a mezőkre és a gyümölcsösökre. A mai lényegében finom sütemény. Alig van már benne kenyértészta, inkább másfajta tésztákból, vajjal sütik. Tölteléke vagy a tetejére rakott szórás lehet hazai gyümölcsökből, tehát eperből, cseresznyéből, egresből vagy szilvából, de ma már használnak hozzá egzotikus gyümölcsöket is. A tortácskákat néha tésztaráccsal vagy szórással díszítik. A limburgiak egyszerűen kézzel eszik, s persze nem hiányozhat melőle egy vagy több kopje koffie (azaz csésze kávé) sem.
Limburgi tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 329 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Limburgi tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj