Feketekagyló fehérborban
Mosselen in witte wijn
Elkészítési idő:
80 perc
Munkaidő: 45 perc
tapasztalatot kíván
drága



Elkészítés:
1. A kagylót folyó víz alatt megtisztítjuk, és a "szakállát" eltávolítjuk. A nyitott példányokat eldobjuk.
2. A hagymát, a sárgarépát és a zellert meghámozzuk, az összes zöldséget apróra vágjuk, a petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk.
3. Nagyméretű serpenyőben a vajat felforrósítjuk, és a zöldséget a petrezselyemmel, a fokhagymával, a babérlevéllel és a borssal megpároljuk benne.
4. Fehérborral hirtelen lehűtjük, és a kagylókat beletesszük a lébe. Lefedjük, és erős lángon addig főzzük, míg a kagylók kinyílnak. Ekkor levesszük a tűzről és a kagylókat a serpenyőben tálaljuk.
A kagylókat úgy együk, hogy egy üres kagylóhéjat fogónak használunk, amivel a többi kagyló húsát ki tudjuk szedni.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.