Feketeerdei cseresznyetorta

Schwarzwälder Kirschtorte

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Feketeerdei cseresznyetorta
Adag: 1 egész (26 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg kimagozott cseresznyebefőtt
2 evőkanál cseresznyepálinka
7 és fél dl tejszín
1 kisebb rúd fahéj
igény szerint csokoládéreszelék

Elkészítés:

1. A gyümölcsöt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Kevés lével az étkezési keményítőt elkeverjük, majd két és fél dl lével, valamint 4 dkg cukorral és fahéjjal felfőzzük.

2. A fahéjat kivesszük, és a folyadékot besűrítjük a keményítővel. Többször felforraljuk, beletesszük a cseresznyét - előbb félreteszünk néhány szemet a díszítéshez -, óvatosan összekeverjük, és ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről, és lehűtjük.

3. A piskótalapot vízszintesen három részre elvágjuk. A tejszínt a maradék cukorral összekeverjük, kemény habbá verjük.

4. Az első lapot vékonyan megkenjük tejszínnel, és habnyomó zsákból négy koncentrikus kört rajzolunk rá a tejszínből. A köztes területet a gyümölcs felével megtöltjük. Rátesszük a második lapot, óvatosan rányomjuk, és egyenletesen rácsöpögtetünk a cseresznyepálinkából (előtte cukros vízzel felhígíthatjuk).

5. A maradék cseresznyét elosztjuk a lapon, és vastagon megkenjük tejszínnel. A harmadik lapot rátesszük, és szintúgy lecsöpögtetjük a cseresznyepálinkával.

6. A tortát körben és a tetején megkenjük tejszínnel. Kis tejszínpamacsokkal és a maradék gyümölccsel díszítjük. A torta közepét és a szélét megszórjuk a csokireszelékkel.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Csokoládés piskóta

Csokoládés piskóta
4 evőkanál kakaópor
10 dkg vaj
4 evőkanál olaj
1 dl tej
25 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
2 db tojás
1.5 dl víz
A csokoládébevonathoz::
3 teáskanál glukózszirup
1.5 dl tejszín

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat, az olajat, a cukrot, a jó minőségű étcsokoládét, a tejet és a vizet egy nagy lábosba összeöntjük. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, a csokoládé pedig elolvad, aztán levesszük a tűzről. A kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát összekeverjük, és átszitáljuk. Hozzáadjuk a csokoládés keveréket. Ha habverővel dolgozunk, nem alakulnak ki benne csomók.

3. A tojásokat egymás után a csokoládémasszához keverjük. A tésztát a két sütőformában elosztjuk, a tetejét nedves kanállal elsimítjuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük. Akkor kész a piskóta, ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. A piskótát a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, újra megfordítjuk, és egészen kihűtjük.

4. A csokoládébevonathoz a tejszínt és a glukózszirupot egy kis lábosban forráspontig hevítjük, aztán levesszük a tűzről. A jó minőségű étcsokoládédarabokat apránként adjuk hozzá. Minden adag után jól átkeverjük, hogy a massza egyenletesen sima legyen. A lábost jégkockákkal teli edénybe állítjuk, amíg a keverék lehűl és besűrűsödik. Kenőkéssel egyenletesen a piskótára kenjük, az sem baj, ha az oldalára kissé lecsorog.

Feketeerdei cseresznyetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 517 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Feketeerdei cseresznyetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
bevásárlólista