Krakkói kása

Kasza krakowska

| Hajdinakása receptek , Árpagyöngykása receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Krakkói kása
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg árpagyöngy
15 dkg hajdina
30 dkg vöröshagyma
10 dl húsalaplé
10 dkg vaj
1 mokkáskanál

Elkészítés:

1. A hajdinát megmossuk, serpenyőben folyamatos kevergetés közben kiszárítjuk, majd kissé megbarnítjuk.

2. Hozzáadjuk a sót, a vaj felét és a húsalaplé nagy részét. Összekeverjük, lefedjük, és kis lángon 20 percig főni hagyjuk. Levesszük a tűzről.

3. Közben az árpagyöngyöt kisméretű edényben a maradék húsalaplében megfőzzük, leöntjük róla a folyadékot, és belekeverjük a hajdinába.

4. A maradék vajat serpenyőben felolvasztjuk, a megtisztított, apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta, és belekeverjük a kásába.

5. Az egészet jól elverjük, ízlés szerint fűszerezzük, és utána tálaljuk.

Ez az egyszerű étel a lengyeleknél mind a gazdagok, mind a szegények asztalára felkerül, bár egy időben veszített népszerűségéből, amikor egyre több burgonyát ettek az emberek. Mióta azonban nagyobb érdeklődéssel fordulnak a hagyományok és a natúrkonyha felé, a kása ismét egyre szalonképesebb. Elegáns, hagyományos lengyel konyhát vezető lengyel éttermekben mindig kapható - elsősorban hajdinakása. A legfinomabb, legnemesebb hajdinakása a krakkói. Sósan, néha édesen készítik el.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg marhacsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma
ízlés szerint

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Krakkói kása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 629 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Krakkói kása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
vegetáriánus ételek