Ír töltött tészta

Gurr cake

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ír töltött tészta
Adag: 1 sütőforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet száraz, héja nélkül kenyér
17 és fél dkg aszalt gyümölcs
vagy
17 és fél dkg mazsola
4 evőkanál tej
1 db tojás
2 evőkanál vaj
2 teáskanál mézes fűszerkeverék
1 mokkáskanál sütőpor
3 evőkanál liszt
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A kenyeret 60 percig kevés vízbe áztatjuk, majd kinyomjuk.

2. A liszttel, a sütőporral, a mézes fűszerrel, a barna cukorral, a vajjal, a mazsolával (vagy a vegyes aszalt gyümölcsökkel), a felvert tojással és a tejjel elkeverjük. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk.

3. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tészta felével kibélelünk egy kb. 22 x 22 cm-es formát.

4. A kenyérmasszát beletesszük a formába, egyenletesen elosztjuk, és a maradék tésztával befedjük, a tetejét többször megkarcoljuk.

5. Az előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük.

6. Megszórjuk a porcukorral, és a formában hagyjuk kihűlni. A süteményt 24 négyszögletes darabra vágjuk.

A 19. század elején a dublini pékek kiagyaltak egy olcsó süteményféleséget, mellyel az iskolából lógó (on the gurr) gyerekek csillapíthatták éhségüket. Ez a gurr cake cukorral és szárított gyümölccsel kevert kenyérmaradékokból készült, és a masszát rétegesen tésztalapok közé fektették. Egy darab gurr cake annak idején fél pennybe került. Mint annyi más régi étel, ez is reneszánszát éli napjainkban. Ma gazdagabb tésztából, gyümölcsösebb töltelékkel készül, kenyér- vagy kalácsmaradékok helyett értékesebb hozzávalókból sütik. A dublini éttermekben az étkezés végén szolgálják fel a gurr cake-et egy adag tejszínnel a tetején.
Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Ír töltött tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 551 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Ír töltött tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
vegetáriánus ételek